prominent-inn-noordwijk

Noordwijk – Bloemenbadplaats van Nederland

Gemeente NoordwijkNoordwijk, 150 jaar badplaats

De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk telt ruim 25.000 inwoners. Het jaar 2016 stond in het teken van Noordwijk, 150 jaar badplaats. Van oudsher was Noordwijk een vissersdorp. Het dorp kent twee dorpskernen; Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen. De oude kern van Noordwijk-Binnen straalt nog de rust uit van vroegere eeuwen. Wandelend in de omgeving van de Voorstraat en het Lindenplein, waan je je in lang vervlogen tijden. Hier vind je eeuwenoude kleine arbeiderswoningen en prachtige monumentale villa's, oude dorpspompen, een muziekkapel en de twee grote kerken van Noordwijk die van veraf de oude dorpskern markeren.

Ten zuiden van Noordwijk-Binnen ligt nog een buurtschap, De Klei genaamd. Tot in de 19e eeuw was vooral de visserij belangrijk voor het dorp. Daarna is het toerisme voor de inwoners van Noordwijk de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Jaarlijks overnachten meer dan 1 miljoen mensen in Noordwijk. Langs de boulevard van Noordwijk zijn vele hotels en restaurants gevestigd en er is een groot aanbod aan uitgaansgelegenheden. De winkelstraat in Noordwijk aan Zee kent al jarenlang een zondagsopenstelling en Noordwijk behoort tot één van de rijkste stukjes van Nederland. Op de lijst van 50 rijkste wijken in Nederland staat Noordwijk op nummer 12. Met name in de villawijk de Zuidduinen staan prachtige villa's in het duinlandschap. Het Noordwijks dialect, wat sterkt lijkt op het Katwijks en Schevenings wordt nog maar door een klein gedeelte van de autochtone bevolking gesproken.

Waarschijnlijk woonden er rond 2000 jaar voor Christus al mensen op de plek die we nu Noordwijk-Binnen noemen. Rond het jaar 1200 werd Noordwijk aan Zee voor het eerst bewoond, vermoedelijk door vissers. Jeroen van Noordwijk, een Schotse Benedictijner monnik deed missiewerk en bouwde rond 850 een kapel in Noordwijk. Enkel jaren later werd hij door de Noormannen gevangen genomen en later onthoofd. Rond het jaar 980 werd er ter ere van hem een Romaanse kapel gebouwd die in 1303 vervangen werd door een stenen kerk die later werd vervangen door de Sint Jeroenskerk. In 889 ontving de Graaf van West-Frisia een brief van de koning van Lotharingen waarin stond dat hij Northgo (de oude naam van Noordwijk) in onderpand zou krijgen. Northgo betekende 'Go (of gouw) ten noorden', wat stond voor zoiets als 'woonplaats ten noorden van de Rijn'. De bisschop van Utrecht verklaarde Noordwijk tot bedevaartsoord in 1429. De vermoedelijke schedel van Sint Jeroen was de belangrijkste relikwie. Door een grote brand in Noordwijk-Binnen in het jaar 1450 werd de kerk volledig verwoest. De Reformatie in de 16e eeuw maakte een einde aan Noordwijk als bedevaartsoord.

Lekker uitwaaien op het strand, lekker uitgaan, genieten van culinaire hoogstandjes, verblijven op een camping aan de kust of in een luxe 5-sterren hotel, het kan allemaal in Noordwijk. Niet voor niets al 150 jaar de mooiste badplaats van Nederland!

 
 


Booking.com

Lascia un commento