warmond-huijs-te-warmont

Huys te Warmont Warmond

Huys te Warmont, Burgemeester Ketelaarstraat 31, Warmond

Deze buitenplaats verscholen in de bossen van Warmond stamt uit de Middeleeuwen. In zijn huidige vorm is het een kasteelachtige 18e eeuwse Barokke buitenplaats met classicistische invloeden. In één van de torens hangt nog een klokje uit het jaar 1392 dat de naam Barbara draagt. Het huis heeft nog een oorspronkelijk Lodewijk XVI interieur. Vanaf de Middeleeuwen werd het bewoond door de Hoge heerlijkheid Warmond.

Het bos wordt ook wel het ‘Bos van Krantz’ genoemd, naar de familie Krantz die van 1901 tot 1960 eigenaar was van Huys te Warmont. De beroemdste bewoner was zonder twijfel Johan Van Duvenvoirde. Hij was admiraal van Holland en de bevelvoerder bij de geuzen. Hij bewoonde het Huys in de Spaanse tijd en kreeg na de verwoesting van het Huys door de Spanjaarden na afloop van het beleg van Leiden toestemming om met de stenen van eerder afgebroken Warmondse kloosters het Huys te herbouwen.

Het huis wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk voor publiek. Je kunt wel een prachtige boswandeling maken in de bossen die het landgoed van ca. 23 hectare groot, omringen.

Voor meer informatie over de historie: http://huystewarmont.webs.com/

Geef een antwoord