de-heerlijckheid-dyckenburgh-noordwijkerhout-

Landhuis “De Heerlijckheit Dyckenburch” Noordwijkerhout

Landhuis “De heerlijckheit Dyckenburch”, Westeinde 82, Noordwijkerhout

Landgoed Dyckenburch ligt op een oude strandwal in de landgoederenzone tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Aan de westzijde is het landgoed omgeven door duingebied en de befaamde bollenvelden. Aan de oostzijde bevind zich landgoed “Huize Remotus” en landgoed “Leeuwenhorst” met haar parken en bossen.

Bewogen historie

Landgoed Dyckenburch kent een rijke en bewogen historie die beschreven is in het boek “de historie van Dyckenburch” door dr. E. dan Hartog en drs. M. Bulting. De naam “Dyckenburch” komt in 1721 voor het eerst voor. Door de eeuwen heen hebben de verschillende bewoners steeds andere schrijfwijze gebruikt. Tot de Twee Wereldoorlog is Landgoed Dyckenburch voornamelijk particulier bewoond geweest door tal van voorname families.

In de oorlog werd Dyckenburch gevorderd door de Duitse Wehrmacht. Het huis werd het hoofdkwartier van de Duitse commandant. In 1945 is de villa in gebruik genomen als Noviciaathuis. Vanaf 1951, na het vertrek van de paters, werd de villa bewoond door gerepatrieerde Nederlanders uit Indonesië. In 1962 werd de villa omgebouwd tot de beroemde en beruchte camping (en hotel) “Dijk en Burg”.

Als populaire locatie voor studentenkorpsen hebben Z.M. Koning Willem Alexander en zijn broers hier hun groentijd doorgebracht. In 2000 is de camping gesloten waarna het landgoed door de huidige eigenaar is gekocht.

 

Geef een antwoord