Sint Bartolomeuskerk Voorhout

Sint Bartholomeüs Voorhout

Sint Bartholomeüskerk, Herenstraat 47, Voorhout

In het centrum van Voorhout staat de Sint Bartholomeüskerk. Deze neogotische kerk is gewijd aan de apostel Bartholomeüs. De kerk is gebouwd in 1873 nadat de toren van de vorige kerk was afgebrand als gevolg van blikseminslag. Het duurde tot 1881 voordat het katholieke deel van de kerk en de toren werden afgebroken en er een nieuwe kerk gebouwd werd.

Tijdens de Reformatie werd een deel van de kerk door de protestanten toegeëigend. Dit deel staat er nog steeds en staat nu bekend als de Kleine Kerk. Aan de zijkant van beide kerken ligt een begraafplaats. Het deel aan de kant van de Kleine Kerk is de protestantse begraafplaats. Naast de Bartholomeüskerk ligt de katholieke begraafplaats en daarnaast de gemeentelijke begraafplaats.

In de Tweede Wereldoorlog is de kerk ternauwernood ontsnapt aan een Brits bombardement. De Britten dachten dat de bezetter de toren mogelijk als uitkijkpost gebruikte. De bom belandde in een achtertuin, tussen de huidige Herenstraat en de Irenestraat. In 1973 is de kerk ingrijpend gerestaureerd.

In 2008 vonden er opnieuw restauratiewerkzaamheden plaats waarbij de haan van de toren verdween. Als vervanging werd een torenhaan geplaatst die afkomstig was van de Haagse Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad-kerk. Deze kerk was in 1945 door een bombardement compleet verwoest. In 2008 werd de vermiste haan tijdens grondwerkzaamheden aan de Oosthoutlaan teruggevonden.

Tot 2008 bevond zich voor de kerk een diepe vijver. Deze heeft plaatsgemaakt voor een ondiep basin met een fontein en op de bodem een mozaïekafbeelding van de heilige Bartholomeüs.

Aan de oostzijde van de kerk ligt het Boerhaavehuis. Sinds 2012 is het kerkgebouw eigendom van de fusieparochie Sint Maarten.

Geef een antwoord