Slot Teylingen - Voorhout

Ruïne van Teylingen Voorhout – Parel van Teylingen

Ruïne van Teylingen, Teylingerlaan 13-15, Voorhout

De Ruïne van Teylingen, Parel van Teylingen, is wat overgebleven is van het 13e eeuwse Slot Teylingen. De heren van Teylingen, verwant aan het grafelijk huis, worden voor het eerst genoemd in 1143. Als in 1282 dit geslacht in de mannelijke lijn uitsterft, vervalt het kasteel aan de grafelijkheid. Het Slot krijgt dan de functie van houtvesterij en jachtslot.

De bekendste bewoner van het Slot was de Hollandse gravin Jacoba van Beieren. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog raakt het Slot zwaar beschadigd. In 1572 valt het ten prooi aan de Spanjaarden tijdens de belegering van Haarlem en Leiden. Wat rest is een bouwval. Na 1605 worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd en wordt het Slot voornamelijk als gevangenis gebruikt. In 1676 brand de woontoren in zijn geheel uit. In 1857 wordt de ruïne bij openbare verkoop verworven door twee jonkheren Van Teylingen. In 1889 wordt het Slot aan het Rijk geschonken.

Eind twintigste eeuw is de ruïne opgeknapt en is de gracht, die gedeeltelijk was gedempt, weer hersteld. Sinds 1 juni 2013 wordt de ruïne beheerd door de Stichting Beheer Kasteel Teylingen. Voor informatie omtrent bezoek en openingstijden: http://kasteelteylingen.nl/algemene-informatie/

Geef een antwoord