Sint Jeroenskerk - Noordwijk

Oude Jeroenskerk Noordwijk

Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44, Noordwijk

In het centrum van Noordwijk-Binnen staat de Oude Jeroenskerk. Voorheen ook wel de Grote of St. Jeroenskerk genoemd. De kerk is genoemd naar de martelaar Jeroen die in 856 werd onthoofd omdat hij zijn geloof niet wilde afvallen. De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente in Noordwijk.

De toren van de kerk is 40 meter hoog. De overlevering leert ons dat de schedel van Jeroen in de kerk zou zijn begraven. In 1983 werd in het koor een schedel van een jongeman opgegraven die mogelijk van Jeroen geweest zou kunnen zijn.

Op de plaats van de Oude Jeroen heeft tussen 856 en 988 een houten kerk gestaan en vermoedelijk daarna nog een tufstenen kerk. In 1450 was er een grote brand in de kerk. In 1573 ging de kerk over van een katholieke kerk naar een hervormde. Sinds 1798 is de toren eigendom van de Gemeente Noordwijk. In 1860 werd in Noordwijk een huis van bewaring aan de Voorstraat gebouwd. Tot dan werden veroordeelden gevangen gezet in één van de twee cellen die zich in de toren bevinden. Van april t/m oktober is de toren op zaterdagen te bezoeken van 12.00u tot 16.00u.

Geef een antwoord